Képek ide kattintva a Galériában találhatóak

Tolnay Klári Emlékház: 2000-ben nyitotta meg kapuit a Tolnay Klári Emlékház Mohorán, mely annak az emlékkiállításnak ad helyet, mely a Művésznő életútját bemutató fényképekből, személyes használati tárgyakból, családi ereklyékből, nagy sikert aratott színházi előadásokat idéző kosztümökből áll. Tolnay Klári első kiscipőjétől a legutolsó színpadi lábbelijén keresztül, 60 év feledhetetlen munkássága elevenedik meg a fényképeken. Kitüntetései között a két Kossuth-díj, érdemes és kiváló művész kitüntetés és a középkereszt is látható. A Tolnay család 125 éves zongorája ugyancsak megtekinthető az Emlékházban.

Mauks Ilona Emlékszoba: Mohora kiemelkedő Mikszáth-emlékhely, hiszen az író apósa, Mauks Mátyás itt bérelt földeket. Az író életét és munkásságát mutatja be az emlékház. Az egykori Mauks-kúria - ma gyógyszertár - kertjében áll az a több mint 150 éves védett vadgesztenyefa, amely alatt szívesen üldögélt Mikszáth Kálmán író. A legenda szerint ez alatt írta Mikszáth a Különös házasság néhány fejezetét és A lohinai fű című novelláját is. A Mauks-kúria előtti Mikszáth-szobor, Herczeg Klára alkotása a balassagyarmati vármegyeháza előtt álló szobor 1970-es években készült másolata, a Mauks Ilona-szobor Párkányi Raab Péter 2003-ban készült alkotása. Mauks Ilona mohorai születésű hölgy Mikszáth Kálmán felesége volt, aki az író halála után maga is elkezdett emlékiratokat készíteni, amikben nagyon szemléletesen mutatja be az akkori életviszonyokat. A szobor az emlékház udvarán áll, ahol Mikszáth mellszobra is található.

Vay-Zichy kastély: A középrizalitokkal ellátott épület feltehetően a XVII. században készült, XVIII. századi barokk átalakítással. A főhomlokzathoz kétkarú lépcső vezet. Az épület hagymakupolás saroktornyain látható félhold nem függ össze a feltételezett böszörmény-mohamedán múlttal vagy a török időkkel: csak érdekes díszítőelem. 1740 után a Sréter család birtokába került, valószínűleg ők bővíttették a XVIII. század második felében. A gróf Zichy, majd a Vay család a XIX. században volt birtokosa. Csak kívülről tekinthető meg, magántulajdonban van.

Dolinka pincesor: Mohora egyik jellemző településrésze az úgynevezett Dolinka pincesor, ahol a borospincék, présházak találhatók. "A homokkőbe vájt "szentélyek" legendája még az 1700-as években kezdődött. Napjaink vendégszerető pincetulajdonosainak köszönhetően egyre szépülő a pincék környéke. Az arra járó utazót innen soha nem engedik el szomjasan, és az éhét is csillapítják a zsírban sült, hagymás krumpli babával." - Szendi Horváth Éva