LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS

erdőterületen, külterületen és belterületen történő égetés szabályairól

 

A Belügyminiszter 54/2014. (XII.5.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (továbbiakban OTSZ) a szabadban történő égetés szabályait megváltoztatta.

 

1.    Az erdőterületeken végzett „vágástéri égetés” továbbra is bejelentés köteles, de a bejelentést a BM OKF területi szerve, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felé kell bejelenteni.

2.    Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet. Ebben az esetben az engedélyezést az égetést megelőzően legalább 10 nappal kell kezdeményezni a területileg illetékes Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltségnél. Az engedélyezési eljárás illetékköteles, 3.000 Ft eljárási illeték terheli.

3.    Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, valamint növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Belterületi szabadtéri égetés tehát csak abban az esetben és ott lehetséges, ahol azt helyi önkormányzati rendelet szabályozza, illetve engedélyezi. A tűzvédelmi hatóság a tudomására jutott szabálytalanul végzett égetések esetében tűzvédelmi bírság kiszabását kezdeményezi.

 

Mindhárom esetben csak úgy végezhető el a tűzveszélyes tevékenység, hogy az környezetére gyújtási veszélyt ne jelentsen.